Unealtă pentru săpat
Nu cred că în supraviețuirea pe termen lung o s-o scot la capăt în felul următor: mă duc în pădure și trăiesc cu ce pescuiesc, vânez sau culeg din natură. Mai degrabă cu ce cultiv sau cresc (un articol unde sunt explicate mai multe cu privire la aceste aspecte se află aici). Însă asta nu înseamnă că ce este legat de pescuit, vânătoare, cules ar fi cunoștințe inutile. Ba din contră, sunt foarte utile. Astfel putem suplimenta ce avem. Din aceste motive, o unealtă de săpat, pentru scoaterea rădăcinilor comestibile din pământ, este cât se poate de utilă. Inspirată din bățul pentru săpat, folosit peste tot în lume. Un articol despre asta este aici.
Am mai făcut astfel de unelte (articolul de mai sus). Asta e puțin diferită. Am vrut să fac alta, mai mare dar mai ușoară. La confecționarea ei m-am inspirat (fiindcă nu le-am trăit eu pe toate, nici nu le-am inventat eu și nici nu le știu) de aici și aici.
Materia primă
O bucată de țeavă de metal aruncată prin curte, cărbuni de lemn, o coadă ruptă de lopată, ulei ars.
Unelte
Forjă, ciocane, menghină, polizor unghiular, disc pentru tăiat metal, disc pentru polizat metal.
Procesul
La fel ca Roseth (fierarul ce apare în materialele din care m-am inspirat) am tăiat țeava pe mijloc. Apoi tăietura a fost deschisă. În prealabil țeava a fost încinsă în foc. A fost bătută la cald până a ajuns la forma apropiată de cea dorită.
După asta a fost călită în ulei ars. În fotografia de mai jos este înfățișat procesul de revenire efectuat la forjă. Se face după călire. Culoarea se poate vedea în a treia fotografie de mai jos.
Coada uneltei
A fost la rândul ei o coadă de lopată. După ce s-a rupt, mi-a părut rău să o arunc. După circa doi, trei ani, i-am găsit un rost. Am știut că e posibil să o folosesc la altceva.