
Carne uscată iarna
În acest articol o să prezint cum am pregătit nişte carne uscată pe timp de iarnă. La noi în ţară nu am văzut să se încerce aşa ceva (iarna). În străinătate, este o altă poveste. Dacă se caută pe internet termenul jerky, se pot găsi o multitudine de exemple. De asemenea, o altă poveste este şi în cazul celor de la ţară. Cei de acolo, pe timp de iarnă, prepară o grămadă: cârnaţi uscaţi, pastramă uscată etc., mai ales pe timp de iarnă.
Acest proces constituie o modalitate uşoară de conservare a cărnii. Consider că este un sezon în care este mai bine să fie preparată. Carnea uscată este puţin mai moale decât cea pusă la uscat vara. Aia se usucă de parcă rozi la o bucată de lemn. Nu poţi mânca mai mult de 2-3 zile. După aceea te doare dantura ceva de speriat. Şi, aspectul cel mai util, nu vin muştele.
Ingrediente
Carne de vită, cimbru, sare, boia dulce şi iute, puţin vin.
Unelte
Tocător, cuţit, un castron (lighean).
Procesul
Este simplu, deloc complicat.
Carnea se curăţă de pieliţe sau grăsime. Se taie fâşii. Se amestecă cu cimbru, sare, boia. Eu am pus şi puţin vin peste ea. Se lasă o noapte să tragă toate condimentele. Apoi se întinde la uscat, la umbră. Înghețul de peste noapte și dezghețul din timpul zilei asigură o bună deshidratare. Timp de uscare, cam după două săptămâni este gata. Uneori trei. Depinde de vreme. În ultima fotografie este runda nr. 2 de carne uscată, plus două feluri de cârnaţi. Cei mai deschişi la culoare (făcuţi de mama soacră) au fost puşi doar la zvântat, vor fi folosiţi la consum imediat. Cei mai închişi la culoare sunt pentru uscare (se poate vedea articolul cârnaţi uscaţi aici).
Secret
După uscare, carnea este bine să fie ţinută afară. Introdusă în casă se usucă foarte tare. Este greu să mai fie mâncată. Parcă muşti dintr-o surcea. Diferenţa ar fi că este o surcea gustoasă.